äänessä . läsnä muotokuvia nuorista poliitikoista Hanna Asikaisen maalauksia Sanomatalon Käytävägalleriassa (Elielinaukio, Helsinki) 13.2 - 25.2.2007

Näyttelyni koostuu kahdeksan nuoren eduskuntavaaliehdokkaan muotokuvasta sekä haastattelumuotoisesta tekstiosuudesta. Kesällä 2006 otin yhteyttä kaikkien eduskuntapuolueiden nuorisojärjestöihin kysyen löytyisikö heidän joukostaan henkilöä, joka olisi valmis tulemaan mallikseni ja jakamaan näkemyksiään niin politiikasta kuin taiteestakin maalausprosessin aikana. Mukaan lähtivät: Anna Bertills (Svensk Ungdom), Jussi Kärmeranta (Kd-nuoret),Tapio Laakso (Vino), Tuomas Nurmela (Kokoomusnuoret), Johanna Rossi (Perussuomalaisnuoret), Jussi Saramo(Vasemmistonuoret), Tytti Seppänen (Keskustanuoret) ja Heta Välimäki (Demarinuoret). Ajatuksenani oli tutkia muotokuvan keinoin yksilöä suhteessa edustamaansa isompaan joukkoon sekä ideologiaan. Voisiko poliittisia ihanteita ilmaista maalauksen keinoin, yhden ihmisen muotokuvan kautta? Itselleni tämä oli myös kanava yhdistää tiedonhaluni ja yhteiskunnallinen kiinnostukseni maalaamiseen ja siten saavuttaa henkilökohtaisempi suhde siihen, mikä koskettaa meitä kaikkia, mutta tuntuu kovin kaukaiselta ja edustukselliselta. Maalausten toteuttaminen siten, että malleilla oli mahdollisuus vaikuttaa ulkoisiin puitteisiin ja esimerkiksi töiden kokoon ja sommitteluun sekä esittää tyylillisiä toivomuksia, lisää projektiini vallankäyttöön ja taiteilijan rooliin liittyviä kysymyksiä.Voiko vapauttaan ja itsemääräämisvaltaansa antaa osittain pois, voiko kompromissi olla kokonainen näkemys, ei kummankaan osatekijän oma, mutta niiden välillä? Vapauden, läsnäolon, keskustelun ja luottamuksen kysymykset voi mielestäni myös suoraan kääntää kysymyksiksi yksilön asemasta yhteisössä, yhteiskunnassa ja edustuksellisessa demokratiassa.

At 2006-2007 I painted a series Political Portraits of 8 young Finnish politicians, one from each party represented in Finnish parliament. I asked them to choose milieu, size of the work, techniques etc. so that the finished portrait would represent them and their party as well as possible. I tried to adjust my style of painting as much I could in order to express their political convictions and personal features. The finalised work was presented similar to election posters in Sanoma House, a big media house near the parliament.